Limburgs Zuurvlees

BY FRANS VAN DER LEY

Familierecept

BENODIGDHEDEN:

 Kom met deksel
 Snijplank
 Mes
 Siliconenspatel
 Braadpan

INGREDIENTEN:

 1kg runderlappen
 500 gr uien
 Laurier (vast of poeder)
 Kruidnagels (vast of poeder)
 Zout
 Peper
 Azijn
 Water
 Appelstroop / fruitstroop
 Donkere sauzenbinder of plakje peperkoek

RECEPT:

Snij de uien fijn in dunne reepjes en leg ze in de kom. Snij het vlees in blokjes en haal het grove vet weg, leg deze op de uien.
Maal de peper en zout boven het vlees en voeg de Laurier en Kruidnagels toe. Je kunt kiezen om hier vaste ingredienten voor te
gebruiken, die je later er uit dient te vissen ( of in een koffiefilterzakje doet met binddraad, zodat het smaak afgeeft en makkelijker terug te vinden is) , of je gebruikt poeder, wat de uiteindelijke smaak niet veranderd.

Zet het geheel voor de helft onder de azijn en voeg dan water toe totdat het geheel onder staat. Zet dit voor minimaal een nacht in de koelkast.

Maak de braadpan heet en voeg een scheutje boter of olie in de pan. Braad het vlees kort bruin ( met een schuimspaan uitscheppen, zodat er zo min mogelijk vocht en uien meekomt). Als het vlees geschroeid is, voeg dan de uien en vocht toe.
Laat het geheel goed inkoken tot het vlees mals is en uit elkaar valt (kan zijn dat je een scheut water en azijn dient toe te voegen
tijdens het kook proces – totale proces kan 2-4 uur duren op een laag pitje ). Voeg 2 tot 3 grote eetlepels stroop toe en vermeng dit. Laat inkoken, voeg een scheut donkere sauzenbinder
toe of 1 a 2 twee plakken peperkoek. Peperkoek geeft een vettigere substantie en een ander smaakje door de specerijen die er in zitten.

Mijn voorkeur is sauzenbinder

Heerlijk met frietjes, mayonaise en een verse salade ( sla, tomaat, ei en komkommer).

Geef een reactie